ДОСЛІДЖЕННЯ ЗАРУБІЖНОГО ДОСВІДУ АКТИВІЗАЦІЇ ІННОВАЦІЙНОЇ ДІЯЛЬНОСТІ ПІДПРИЄМСТВА - Аліна Гріщенко (Економіка та суспільство)
Стаття зосереджена на актуальних аспектах, що стосуються найкращих практик новаторського розвитку організацій. Процеси євроінтеграції в Україні відкривають можливості для пошуку дієвих підходів до стимулювання та підтримки інноваційної активності підприємств, базуючись на аналізі міжнародного досвіду. У статті досліджено міжнародний досвід сприяння новаторському розвитку компаній, а також визначено та структуровано основні чинники, що впливають на інноваційну складову. Аналіз наукових джерел виявив, що ефективність і динаміка інноваційної сфери стали ключовим фактором підвищення економічної конкурентоспроможності, значно впливаючи на глобальне позиціонування країн. У статті розглянуто питання регулювання інноваційної діяльності за кордоном, зокрема описано ключові моделі державної політики, спрямованої на розвиток інновацій, які застосовуються в економічно розвинених країнах. Проведено аналіз глобальних підходів до стимулювання інноваційної активності компаній, а також визначено провідні типи державної політики у цій сфері. На основі міжнародного досвіду трансформацій виокремлено основні напрями та інструменти, що сприяють активізації інноваційного розвитку в умовах України.