Obstrüktif Uyku Apnesine Ortodontik Yaklaşım - Elif Dilara Şeker; Yağmur Yapici (Current Research in Dental Sciences)
İnsan yaşamının büyük bir çoğunluğunu oluşturan uyku; kişinin fizyolojik, sosyal ve psikolojik durumunu önemli ölçüde etkilemektedir. Solunumla ilişkili uyku bozukluklarından en yaygın görüleni obstrüktif uyku apnesi sendromunda üst solunum yollarında hava akışı uyku boyunca aralıklı olarak kesilmektedir. Bunun sonucunda gün içinde aşırı uykulu olma hali, hormonal dengenin bozulması ve motor fonksiyonların azalması görülmektedir. Hastanın yaşam kalitesini önemli ölçüde düşüren ve çeşitli hastalıklara yatkınlığını arttıran obstrüktif uyku apnesinin tespiti oldukça mühimdir. Obstrüktif uyku apnesi tedavisinde ilk olarak bu hastalığa yol açan başlıca etkenlerin kaldırılması gerekmekte ve bunun için hastalığın predispozan faktörleri ve semptomlarının farkında olarak doğru teşhis konulması gerekmektedir. Bu çalışmanın amacı obstrüktif uyku apnesi sendromunun etiyolojisi, klinik tablosu ve tedavi seçeneklerinin değerlendirilmesidir. Pubmed, Dentistry&Oral Science, Medline ve Google Akademik veritabanları üzerinden “Apne, obstrüktif uyku apnesi sendromu, polisomnografi, oral apareyler, mandibulayı ilerletici aparey” anahtar kelimeleri kullanılarak kaynaklar incelendi. Her geçen gün insidansı artmaya devam eden obstrüktif uyku apnesi önemli bir halk sağlığı problemi haline gelmekte ve multifaktöriyel bir etyolojiye sahip olduğu için obstrüktif uyku apnesi hastalarına multisipliner teşhis ve tedavi yaklaşımı uygulanması gerekmektedir. Oral apareyler hafif-orta şiddetli obstrüktif uyku apnesi vakalarında yüksek başarı oranı göstermiştir. Etkin oral aparey tedavisi için hasta ve aparey tipi seçimi önem taşımaktadır. Anahtar Kelimeler: Uyku apnesi, obstrüktif; horlama; ortodonti; polisomnografi; ortodontik aletler, hareketli aygıt; mandibula ilerletmek.