Sosyal Değişim Sürecinde Örgütsel Güven ve Örgüte Duygusal Bağlılık: Bir Kamu Üniversitesinde Araştırma - Banu Güler; Ahmet Diken (Selçuk Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi)
Karşı konulamaz bir olgu olan değişim sosyal alanda da söz konusudur. Sosyal değişme, bir sosyal yapıdan başka bir sosyal yapıya geçişi ifade eder. Yani sosyal değişim bir toplumun yapısındaki önemli bir değişikliktir. Sosyal değişme bir toplumun yapısında, kurumlarında veya kurumların birbirleriyle olan ilişkilerinde meydana gelir. Söz konusu bu değişim hayatın pek çok alanında ortaya çıkar. Siyasi, ekonomik ve kültürel alanlar bunlardan bazılarıdır. Sosyal değişim süreklilik arz eder. Örgütler sosyal yapının birer unsurudur. Bu sebeple örgütlerde değişimden etkilenir ve değişimi etkilerler. Güven unsuru ise sosyal değişim kapsamında en önemli unsurlardan bir tanesidir. Hatta güven sosyal değişimin temelini oluşturur. Örgütsel güven bireyden çok örgüte odaklı bir konudur. Örgütsel güven örgütte hem dikey hem de yatay ilişkilerin temelini oluşturur. Güven örgütlerde başarıyı etkileyen önemli faktördür. Örgütlerde güven başarıyı artırır. Örgütsel başarıyı artıran diğer bir faktör ise örgütsel bağlılıktır. Örgütsel bağlılık çalışanın örgütün amaçlarını benimseyerek örgüt üyesi olarak kalmaya devam etmek istemesidir. Örgütsel güven ve bağlılık birbirlerini karşılıklı olarak etkilemektedir. Örgütsel güvenin sonucunda çalışanlar örgüte daha güçlü bağlanırlar. Çünkü güven duygusunun yüksek olduğu bir örgütte çalışanlar birbirleriyle ve üstleriyle daha sağlıklı ilişkiler kurarlar. Bu da onların örgüte olan bağlılığını artırır.Bu çalışmanın amacı, bir kamu üniversitesindeki akademik ve idari personelinin örgütsel güven ve örgütsel bağlılık tutumlarını belirlemektir. Çalışmada sosyal değişim, örgütsel güven ve örgütsel bağlılık konularına değinilmiştir. Yüz yüze anket uygulaması ile toplam 333 kişinin katılımı sağlanarak ulaşılan veriler SPSS 20 programı ile analiz edilmiştir. Anket formu üç kısımdan oluşmaktadır. Birinci kısım katılımcıların demografik özellikleri ile ilgili sorulardan oluşmaktadır. İkinci kısımda katılımcıların örgütsel güvene yönelik tutumlarını belirlemek için örgütsel güven envanteri ölçeği ve bireylerarası güven ölçeğinden faydalanılmıştır. Üçüncü kısımda katılımcıların örgütsel duygusal bağlılık tutumlarını belirlemek için örgütsel bağlılık ölçeğinin, duygusal bağlılık bileşeni ölçeği kullanılmıştır. Katılımcıların örgütsel güven ve bağlılık tutumları tespit edilmiştir. Araştırmada örgütsel güven ile örgütsel bağlılık arasında iki yönlü pozitif bir ilişki tespit edilmiştir