Włoski film historyczny okresu faszyzmu, czyli w garderobie historii - Anita Bielańska (Kwartalnik Filmowy)
Autorka analizuje dwa włoskie filmy kostiumowe wyprodukowane w latach trzydziestych XX wieku, wpisując je w kontekst polityki historycznej reżimu Mussoliniego. Zarówno 1860 (reż. Alessandro Blasetti, 1933), jak i Scypion Afrykański (reż. Carmine Gallone, 1937), posługując się historycznym kostiumem, przekazywały, w mniej lub bardziej zawoalowany sposób, tezy oficjalnej propagandy. Ideologiczną podstawę fabuły 1860 stanowią koncepcje wypracowane przez czołowego teoretyka faszyzmu, Giovanniego Gentile, zgodnie z którymi rządy Mussoliniego miały być ostatnim ogniwem epoki Risorgimenta. Z kolei Scypion Afrykański wykorzystuje mit starożytnego Rzymu w celu propagowania wśród widzów kultu wodza („ducismo”). Oba filmy stanowią przykład wkładu kinematografii w kształtowanie się pojęcia włoskiej tożsamości narodowej w kraju liczącym sobie wówczas zaledwie siedemdziesiąt lat.