ЮРИДИЧНИЙ ПРОФЕСІОНАЛІЗМ І МОДЕРНИЙ ПАТРІОТИЗМ КОСТЯ ЛЕВИЦЬКОГО ЯК ДЖЕРЕЛА ДЕРЖАВОТВОРЧИХ СИЛ - A. V. Stechyshyn (Bulletin of Kharkiv National University of Internal Affairs)
Розглянуто фундаментальні трансформації в українському державотворенні кінця ХІХ – початку ХХ ст. Східної Галичини в складі Австро-Угорської конституційної монархії, зміни національних цінностей та орієнтирів державно-правового розвитку українського народу, формування нового типу національного патріотизму та нових форм міжнаціональних відносин між українською, польською й австрійською парламентськими фракціями Сенату та Галицького Сойму. Зазначено, що з середини ХІХ ст. стратегія політичної боротьби у розбудові українських громадських, політичних і державних інституцій у Східній Галичині, яка була спрямована на подальше розмежування між українською та польською провідними національно-патріотичними силами, завдяки К. Левицькому набула ліберально-демократичного характеру. Українські політичні сили й парламентські фракції конструювали головним чином правовий, а не ідейно-політичний образ взаємодії між собою та з лідерами польського народу у спосіб, що максимально виключав національне приниження та негативні національно-патріотичні почуття.