HARİTA BECERİLERİNE PEDAGOJİK BİR BAKIŞ - Alaattin Kızılçaoğlu (Selçuk Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi)
Coğrafi anlamayıhayatın okul, aile, toplum, işhayatı içerisine yerleştirmede öğretim programlarındaki kazanımlara erişme, kazanımlara erişmede de harita becerisi anahtar rol oynar. Harita becerisi kuvvetli olan bireyler, kendileri ve toplumlarıiçin önemli roller üstlenebilirler. Çünkü tüm hadiseler bir mekanda gerçekleşmektedir ve mekan hakkında bilgi edinmede iyi düzeyde harita becerisine sahip olan bireyler daha başarılıolurlar. Ülkemizde coğrafya öğretiminin temel problemlerinden birisi, öğrencilerin bilgi toplayıp, analiz etmede ve bilgiyi mekansal olarak sunmada haritalarınasıl kullanacağınıbilmemeleridir. Harita becerisi yeterince gelişmemişolan bireylerin mekansal algılama düzeyi de istenilen düzeyde gelişememektedir. Bu makalede, öğrencilerin haritalarıdaha iyi okuyup, kavramalarına dolayısıyla yaşadığıyakın çevresi ve küresel ölçekteki mekansal bilgileri daha iyi analiz etmelerine yardımcıolacağıdüşünülen harita becerileri ve bu becerilerin geliştirilmesine yönelik aktivite örneklerine yer verilmiştir.