КРЕАТИВНІ ХАБИ ТА КЛАСТЕРИ: НОВІ ЦЕНТРИ ЕКОНОМІЧНОГО РОЗВИТКУ В УКРАЇНІ - Володимир Синиця (Економіка та суспільство)
У статті розглядається значення креативних хабів і кластерів як нових центрів економічного розвитку в Україні. Акцентовано увагу на їх ролі у стимулюванні інновацій, розвитку підприємництва, залученні талантів та формуванні конкурентоспроможної економіки. Проаналізовано їхній вплив на створення нових робочих місць, зміцнення співпраці між різними галузями та розвиток місцевих громад шляхом інтеграції сучасних технологій та креативних ідей. Розглянуто успішні приклади реалізації таких проектів, які можуть стати основою для подібних ініціатив в Україні. Окреслено важливість міжнародного досвіду для вдосконалення роботи креативних хабів і кластерів, зокрема, в умовах посилення глобальної конкуренції. Визначено ключові виклики, серед яких недостатнє фінансування, обмежений доступ до інфраструктури та необхідність розробки ефективної державної політики, спрямованої на підтримку цієї сфери. Відзначено важливість міжгалузевої співпраці, вдосконалення механізмів управління, створення сприятливого середовища для розвитку креативних кластерів. Відображено перспективи подальшого розвитку цієї галузі в Україні, зокрема розширення можливостей для інтеграції молодих підприємців, активізації інвестиційної діяльності та зміцнення позицій України на міжнародному ринку креативних індустрій.