Dil ve Edebiyatla İlgili Sözcük ve Terimlerin Kodlama Yöntemiyle Öğretimi - Rıza OĞRAŞ (Ankara Üniversitesi Eğitim Bilimleri Fakültesi Dergisi)
Batı’da yıllardır uygulanan ancak ülkemizde yakın zamanlarda uygulamalarını gördüğümüz kodlama yöntemiyle sözcük öğretimi, öğrenilecek sözcüğü çağrıştıran bir kodun bir senaryo içerisinde görsel öğelerle (karikatür, resim) sunulmasıyla gerçekleşir. Yeni sözcük öğrenmenin güçlüğü dikkate alınırsa bu metot, kısa zamanda kalıcı öğrenmeyi sağlaması açısından dil ve edebiyat terimlerinin öğretiminde ve yabancı dillerdeki sözcüklerin öğretiminde kullanılmakta ve büyük kolaylık sağlamaktadır. Öğretmen ve öğrenciler için her derse ait konularda uygulanabilmesi, materyal halinde sunulması ile doğru orantılı olarak gerçekleşebilir. Zaten bu yöntemi kullanan öğretmen veya öğrenci bir müddet sonra kodlama yöntemi ile kendi kendine materyal hazırlar hale gelecektir. Bu çalışmada kodlama yöntemine göre dil ve edebiyatla ilgili sözcük ve terimlerin öğretimiyle ilgili örnek uygulamalar sunulmakta ve bu yöntemin önemi vurgulanmaktadır.