İNTERNET İLETİŞİMİ VE DEMOKRASİ ÜZERİNDEKİ ETKİLERİ - Mehmet Akbaş (Selçuk İletişim)
Kitle iletişim araçlarının olanak ve yeteneklerindeki artışın, genel olarak toplumsal, spesifik olarak da demokrasi üzerinde etkileri bulunmaktadır. Araçsal doğaları iletim ve temsil ağırlıklı olan geleneksel kitle iletişim araçları (gazete, radyo, TV), aşırı propaganda ve temsile dayanan demokratik sistemleri beslemekte ve meşrulaştırmaktadır. Bu durum, toplumdaki bütün katmanların etkileşimli olarak yönetime katılması demek olan "katılımcı" ve "doğrudan" demokrasi olgusunun yaşama geçmesini geciktirmektedir.Bütün bunların karşısında, çok boyutlu iletişim ve etkileşim yeteneğine sahip olan internet, iletişim ve demokratik sistemlerin seyrini değiştirmeye aday görünmektedir. Araçsal doğasıyla "aşırı temsili" demokrasiden, "doğrudan " ve "etkileşimli" demokrasiye geçişe olanak tanımaktadır, internetle birlikte devlet-yurttaş ilişkisi değişmekte ve yurttaşların devlet önündeki işlemlerini "ışık hızında" kolaylaştıran "e-devlet" (elektronik-devlet") uygulamaları dünyanın bir çok yerinde hızla yaşama geçmektedir. Aynı zamanda internetin çok büyük bir "bilgi denizi" olması ve üzerinden "e-ekonomi" (elektronik-ekonomi)", "e-eğitim" (elektronik-eğitim)," e-seçim" (elektronik-seçim) "e-kütüphane" (elektronik-kütüphane) vb. gibi daha birçok "e" etkinliğin gerçekleşebilmesi, toplumsal dönüşümü etkileyen ve hızlandıran en önemli etmenler olarak kendini göstermektedir.