Fârâbî Felsefesinde Din, Yasa (Şeriat) ve Yorum - Ömer Ali Yıldırım (Dini Araştırmalar)

(untitled)
Siyaset, Fârâbî felsefesinin en önemlikavramlarındandır. Ona göre, gerçek mutluluğa ancak erdemli bir toplumdaulaşılabilir ve erdemli bir toplum da ancak kendisine ilk başkanın liderlikettiği bir yönetim biçiminde ortaya çıkar. İlk başkanın en önemli özelliği iseFaal Akıl’la iletişim halinde olmasıdır. Din de Fârâbî tarafından erdemlitoplumda ilk başkanın uyguladığı yönetim biçimi ve hayat tarzı olarak kabuledilir. Bu çalışmada dinin Fârâbî tarafından felsefi olarak nasıl anlaşıldığıve toplumsal yaşamda ihtiyaç duyulan yasaların yapılması hususunda dine duyulanihtiyacın ne olduğu ortaya konulmaya çalışıldı. Buradan hareketle din ve yasailişkisinin boyutlarına ulaşılmaya çalıştık. Ayrıca yasaların metafizik temelive yasa yapma noktasında filozof ve peygamberin rolü ele alınan bir başka hususoldu. Bu yüce ereğe götürecek olan yasaların ne tür özellikleri olduğu vekimler tarafından yapılması gerektiği ve tarihsel süreç içerisinde de nasıluygulanıp değiştirilebileceği ele alındı. Fıkıh ilminin erdemli toplumdaki yerikonunun incelenen bir başka boyutu oldu.