واکاوی فراوانی روزهای باران‌فرین مخاطره‌آمیز در ایران - سید محمد حسینی; سیروس نبیونی (جغرافیا و مخاطرات محیطی)
امروزه مخاطرات بارشی، بحرانهای گستردهای را به لحاظ نظامی، امنیتی و اجتماعی ایجاد میکنند؛ چراکه این تنشها، در قالب فروسایی و تخریب محیط طبیعی گاه به تعارضات خشونتبار اجتماعی نیز میانجامد. در این راستا، برای واکاوی روزهای بارانفرین در ایران از دادههای روزانه باران در 235 ایستگاه همدید در بازۀ زمانی 01/01/1340 تا 29/12/1398 خورشیدی (21549 روز) استفاده شده است. بنابراین پایگاه دادهای با آرایهای به ابعاد 235×21549 ایجاد شد که سطرها نمایندۀ زمان و ستونها نماینده ایستگاهها هستند. با استفاده از فاصله اقلیدسی و پیوند وارد، روزهای باران فرین ایران در چهارخوشه بارش منظم قرار گرفت. نتایج نشان داد خوشه اول (روزهای همراه با باران نسبتاً سنگین) با فراوانی 87 درصد ایستگاهها، پراکنش سراسری در کشور دارد. خوشه دوم (بارانهای نیمه سنگین) با 9 درصد، محدود به چند ایستگاه در کرانههای شرقی دریای خزر و نیمه غربی ارتفاعات زاگرس است. خوشه سوم (بارانهای سنگین) با 3 درصد ایستگاهها در کرانههای جنوبی دریای خزر و غرب ارتفاعات زاگرس در ایستگاههای آستارا، بابلسر، نوشهر، رامسر، رشت، کوهرنگ و یاسوج واقع شده است و درنهایت، خوشه چهارم (بارانهای ابرسنگین) با 1 درصد، فقط در ایستگاه بندرانزلی رخ میدهند. به نظر میرسد فراوانی روزهای باران فرین در ایران، میل به خوشهای شدن و لانهگزینی دارد و در تبعیت با توپوگرافی و دوری یا نزدیکی به دریا است.