ARİSTOTELESÇİ MANTIK ANLAYIŞI - Şafak Ural (Felsefe Dünyası)
Aristoteles Felsefesi geniş bir içeriğe sahiptir ve bu içerik, bilimin, mantığın ve felsefenin tarihi süreç içinde ortaya çıkan gelişmelerle daha da zenginleşmiştir.Aristoteles mantığı ve felsefesi günümüzde güncelliğini belli bir ölçüde korumaktadır. Öte yandan, varlığı çok daha canlı şekilde sürdüren bir Aristotelesci mantık anlayışından söz etmek gerekir. Bunun sebebi, Aristotelesçi mantık anlayışının, özellikle teleolojik düşünme biçiminin bir aracı olma özelliği taşımasıdır. Daha yerinde bir deyişle kıyas , Aristoteles mantığını karakterize eden geçerli, dedüktif bir çıkarım biçimidir. Fakat kıyas aynı zamanda, ‘niçin’ sorusuna verilecek cevabın mantıksal formunu temin eder, ‘niçin’ sorusunun özelliği ise bir telos öngörmektedir. Teleolojik bakış açısı, teoloji kadar günlük yaşamda, tıpta ve diğer bazı alanlarda halen kullanılmaktadır. Bu durumun niçin Aristoteles mantığının veya Aristoteles felsefesinin değil de, Aristotelesçi mantık anlayışının, canlı bir şekilde günümüzde yaşadığını ifade etmektedir.