el-Huccetu’s-Sağîra Adlı Yazma Nüshaların İsâ b. Ebân’a Aidiyetleri Üzerine Bir İnceleme - Yunus Yazıcı (Turkish Academic Research Review)

(untitled)
Hanefî mezhebinin önemli simalarından olan İsâb. Ebân, hem kendi dönemine hem de sonraki dönemlere önemli etkileri olmuştur.Kendisinde sonra gelen pek çok âlimindüşüncelerine de yön vermiştir. Hanefî mezhebinin usulünün oluşumunda vesistematik hale gelmesinde büyük katkıları olmuştur. Usul-i fıkıh alanında ilksistematik eser verenlerden birisidir. Bu alanda yazdığı baştael-Hucecu’s-Sağîr (el-Huccetu’s-Sağîra), el-Hucecu’l-Kebir, Haberu’l-Vâhid,İspatu’l-Kıyas gibi pek çok eseri vardır. Ancak bu eserlerden el-Hucecu’s-Sağîrdışında günümüze ulaşabilen olmamıştır. Bu çalışmamızda İsâ b. Ebân’ın bu eseri ile ilgili, Türkiye Milli Kütüphane,Hindistan Hudabahş (Khuda Bakhsh Oriental Public Library) ve Bağdat Kadiriyyekütüphane kayıtlarında yer alan yazma nüshaların orijinallikleri ve İsâ b. Ebân’a aidiyetleri incelenmiştir.Yazmalar üzerinde yapılan değerlendirme sonucunda her üç yazma nüshanın da İsâb. Ebân’ın el-Hucecu’s-Sağîr adlı eserine ait olmayıp, İmam Muhammed b.el-Hasen eş-Şeybânî’ye ait el-Camiu’s-Sağîr ve el-Hucce ‘alâEhli’l-Medine oldukları tespit edilmiştir.