Destinasyonların Toplantı Turizmi Amaçlı Pazarlanmasında Kongre ve Ziyaretçi Bürolarının Rolü: İstanbul Kongre ve Ziyaretçi Bürosu Örneği - Ahmet Baytok; H. Hüseyin Soybalı; Oktay Emir (Selçuk Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi)
Bu çalışmada, destinasyon pazarlama örgütü olarak Kongre ve Ziyaretçi Bürosunun bir destinasyonun toplantıturizmi amaçlıpazarlanmasında rolünün araştırılmasıamaçlanmıştır. Araştırmanın örneklemini İstanbul ve İstanbul Kongre ve Ziyaretçi Bürosu oluşturmaktadır. Araştırmanın bir örnek olay çalışmasıolmasınedeniyle niteliksel yöntemler olarak yarıyapılandırılmışgörüşme ve ikincil veri analizi yöntemleriyle veriler toplanmışve değerlendirilmiştir. Elde edilen bulgular: İstanbul Kongre ve Ziyaretçi Bürosu kurulduğu yıldan itibaren günümüze kadar geçen sürede gerçekleştirdiği faaliyetler ile toplantısayısıve katılımcısayısıbakımından İstanbul’u dünyada ilk yirmi destinasyon içinde yer alan bilinir bir toplantıturizmi destinasyonu haline getirmiştir. Büro Avrupa ve dünyadaki benzerleri ile karşılaştırıldığında yapısal açıdan diğer bürolardan farklıdeğildir. Farklılık noktasıbüronun misyon, görevler, tanıtım ve pazarlama faaliyetlerinde toplantıturizmine odaklanmasıdır. Araştırma ayrıca İstanbul Kongre ve Ziyaretçi Bürosunun bütçenin sınırlıolması, güvenlik, yeterli toplantıve konaklama arzının olmamasıve kullanımı, yeterli sponsor bulunamaması, kamu kuruluşlarının desteklerinin yetersiz oluşu, tercüman sorunu gibi sorunlar ile karşılaştığınıve bu sorunların çözümü durumunda İstanbul ve Türkiye’nin toplantıturizmi amaçlıgelişimine ve dünya ve Avrupa’daki payının artmasına katkısının artarak devam edeceğini göstermektedir.