Noworoczny upominek u wstępu do roku królika, czyli Japonia w drukach Jana Kuglina - Katarzyna Krzak-Weiss (Roczniki Biblioteczne)
Kilka uwag na temat japonizmu. Kuglinowe japonika: Serce na wschód Aleksandra Janty-Połczyńskiego oraz Dwa opowiadania noworoczne w jego tłumaczeniu. Na czym polegał orientalizujący charakter obu publikacji i kto był jego pomysłodawcą?