Distribucija vuka (Canis lupus L., 1758) u Bosni i Hercegovini - Igor Trbojević (Glasnik Šumarskog Fakulteta Univerziteta u Banjoj Luci)
Vuk (Canis lupus L., 1758) je vrsta kopnenog sisara koja je u prošlosti naseljavala cijeli evropski kontinent, dok je danas njen areal smanjen na istočnu i jugoistočnu Evropu, sa sporadničnim pojavljivanjem malih populacija u zapadnoj Evropi, na Iberijskom i Apeninskom poluostrvu. Vuk ima različit status zaštite u Bosni i Hercegovini. U Republici Srpskoj je nezaštićen, dok u Federaciji Bosne i Hercegovine ima status lovostajem zaštićene vrste. Pokretanje sistematskih istraživanja ekologije ove predatorske vrste na prostoru Bosne i Hercegovine predstavlja jedan od imperativa. Za analizu distribucije prikupljeno je 1013 pojedinačnih nalaza na teritoriji cijele Bosne i Hercegovine, od čega 737 odstrijeljene jedinke i 276 predacija na domaćim životinjama. Distribucija i relativna gustina vuka u BiH je prikazana na UTM (MGRS) mreži sa veličinom kvadrata (jedinicom) od 10x10 km. Vuk je registrovan u 196 kvadrata UTM mreže (19 600 km²). Najveća gustina vučije populacije se nalazi na sjevernim dijelovima Dinarskog masiva. Prikupljeni podaci govore da je vrsta široko rasprostranjena, uglavnom u brdskom i planinskom pojasu. Njegov areal obuhvata šumovite predjele brdskog i planinskog pojasa (centralni i istočni dio BiH – 71,43%; južni mediteranski – 16,33% i zapadni dio – 7,65%), dok se samo sporadično sreće (4,59%) u nizijskim dijelovima Posavine (sjever Bosne i Hercegovine) i u planinskom pojasu u zonama iznad gornje šumske granice.