Dostoyevski’nin Karamazov Kardeşler İsimli Eserinde Sorumluluk Fikri - Tanzer Yakar (Skad)
Dostoyevski, “Karamazov Kardeşler” isimli romanındaki, “herkesin herkese karşı sorumlu olması” fikrini Tikon Zadonki’den almıştır. Bu fikir Viladimir Soloviyov’un ‘hakikatin bütünlüğü’ fikriyle ve Fedorovich Fedorov’un ‘ortak eylem teorisiyle beslenmiştir. Romanda, Rahip Ambruaz ermişlik idealinde bu fikrin taşıyıcısı olarak karşımıza çıkmaktadır. Bu çalışmada Rahip Ambruaz’ın temsil ettiği “sorumluluk” fikrinin, Dostoyevski’nin birleşik insanlık ülküsünde ne denli önemli bir role sahip olduğu, karakterlerin yaşadığı ruhsal dönüşümlerdeki etkisi ortaya koyularak, gösterilmeye çalışılacaktır.