İklim Krizi Bir Kadın Hakları Krizi Mi? - Aslıhan Aykara; Betül Kübra Doğan (Sakarya Üniversitesi Kadın Araştırmaları Dergisi)
Dünya üzerindeki hiçbir köşe, iklim krizinin sonuçlarından muaf değilken dünyadaki hiçbir canlı iklim krizinin getirdiği olumsuzluklardan ayrı düşünülemez. İklim krizi her canlıyı ve her insanı etkileyen bir olgu olsa da her birey tarafından eşit deneyimlenmemektedir. Özellikle afetlerden etkilenen bölgelerde bulunanlar ve sosyal, ekonomik, kültürel ve politik eşitsizlikler nedeni ile yaşadıkları sorunlarla baş edebilmek için gerekli kaynaklardan ya da yapabilirliklerden yoksun olanlar iklim krizinden daha fazla etkilenebilmektedir. Diğer bir ifadeyle bireylerin yaş, sosyoekonomik durum, engellilik gibi farklı konularda sahip olduğu dezavantajlar, iklim krizini daha derinden deneyimlemelerine zemin hazırlayabilmektedir. İklim krizinin daha derinden deneyimlenmesinde etkili olan, iklim değişikliğinin getirdiği riskler ile eşitsizliklerin kesişiminde duran etkenlerden biri ise cinsiyettir. Toplumsal cinsiyet eşitsizliği iklim krizinin bireylere etkisinde rol oynayabilmekte, kişilerin deneyimleri cinsiyet ekseninde farklılaşabilmektedir. Bu çalışma, iklim krizi ve cinsiyet eşitsizliği konularını ele almakta olup kadınların ve kız çocuklarının iklim krizi nedeni ile yaşadıkları eşitsizlikleri görünür kılarak iklim krizi ile mücadelede toplumsal cinsiyet eşitliğinin önemini vurgulamayı amaçlamaktadır.