„Liberalizmus” versus modus vivendi - Annamária Csornay (Elpis)
John Gray Two Faces of Liberalism című könyvében a liberalizmus két eltérő felfogását mutatja be. Az egyik a „mainstream” liberalizmus, amelyet a „felvilágosodás projekt” örökösének tart. Gray egyértelműen elutasítja a projektet és vele együtt a liberalizmusnak ezen elgondolását is. Kritikájának tárgya az a hozzáállás, miszerint lehetséges és szükséges a morális-racionális konszenzus kialakítása a békés együttéléshez. Ezt a tévedést és cáfolatát, az értékpluralizmus tényét, szerinte a modus vivendi liberalizmus ismeri fel. A pluralizmusnak és az abból eredő korlátoknak megfelelően a modus vivendi liberalizmus a konszenzus helyett a kompromisszumot tartja az együttélés alapjának. Ugyanakkor a kompromisszumkeresés sem problémamentes, amelyet Gray univerzális jó és rossz koncepcióján alapuló elképzelése nem tud feloldani. A gray-i kritika helytálló megállapításainak bemutatásával, valamint a modus vivendi nehézségeinek elemzésével a dolgozat rá kíván mutatni a két liberalizmus konceptuális különbségeire és újragondolásuk lehetőségére.