JOİNT VENTURE’IN TÜRK VE RUS MEVZUATLARI AÇISINDAN HUKUKİ TAHLİLİ - Nazım Aksoy (Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi)
Globalleşme süreci, ülkeler arasında eskiye oranla dahasıkı bağlar kurma ihtiyacını doğurmakla birlikte, farklı ülkelerdekimüteşebbislerin, tüm bürokratik engellere karşın, ortak amaç doğrultusunda biraraya gelmelerine yol açmıştır. Bu durumun Ticaret hukuku alanındaki birgörünümü de ortak girişimcilik faaliyetleri sonucunda iş ortaklılarınınkurulmasıdır. Yani denilebilir ki, ülke içinde sık görülen iş ortaklıklarınınülke sınırlarını aşarak, uluslararası alana sıçrayışı, globalleşmenin doğal birsonucudur. Bu makale ile iş ortaklıkları “joint venture” Türk ve Rus hukuksistemleri çerçevesinde karşılıklı olarak incelenmektedir. Joint venture,Türkiye’de anonim veya limited ortaklık şeklinde kurulmaktadır. Rusya’da isemevzuat, joint venture şeklindeki birleşmelerin, Türk hukukunda uygulananortaklık türlerinin yanı sıra, diğer ortaklık türlerinde de kurulmasına cevazvermektedir. Ülkemizde özellikle son dönemde yaşanan Rusya ile krizin aşılmasısürecinde Rus müteşebbislerle ortaklık kurmayı hedefleyen Türk girişimcilerineyol gösterilmesi amacıyla birlikte, çalışmamızda, joint venture kurumunailişkin olarak Türk hukukunun yanı sıra, Rus hukuk sisteminde yer alan düzenlemeleraçıklanarak, doktrindeki görüşler ile günümüzdeki uygulamalara dadeğinilmektedir.