Bir Kadınlık Deneyimi Olarak Menopoz - Aslı Merve Çıtak (Senex: Yaşlılık Çalışmaları Dergisi)
Menopoz ve menopoz sürecinde bedene atfedilen anlamlar sosyal ve kültürel olarak kadın bedeni üzerinden anlamlandırılmaktadır. Bu çerçevede menopozun sosyo-kültürel yanı medikalizasyon çerçevesinde tartışılmıştır. Bu çalışmanın amacı kadınların menopoz öncesi ve sonrası süreci nasıl deneyimledikleri ve anlamlandırdıklarını toplumsal cinsiyet perspektifi ile inceleyerek menopozun toplumsal anlamlarını fenomonolojik-sembolik etkileşim üzerinden değerlendirmektir. Akdeniz Üniversitesi Bilimsel Araştırma Projeleri Birimi (BAP) tarafından çeşitli materyal desteği sağlanmış olup; toplumsal cinsiyet yaklaşımları, teorik arka planda kullanılmıştır. Nitel araştırma deseninin benimsendiği çalışma, menopozu deneyimlemiş katılımcılarla derinlemesine görüşmeler yapılmış, amaçlı ve kolayda örneklem tekniklerinden yararlanılan çalışmada, temalaştırma yöntemi ve betimsel analiz gerçekleştirilmiştir. Sonuç olarak menopoz kadınlar için doğal bir süreç olarak deneyimlenmekle birlikte bazı sıkıntıları da barındırmaktadır. Menopoza giriş, kilo alma riskini de taşıdığı için kadınlar bu durumdan sağlıklarının ve fiziksel görünümlerinin olumsuz etkileneceğiendişelerini paylaşmışlardır. Gençlik ve güzellik kaybı, kadınsı görüntü kaybı, menopoz dönemindeki negatif algılara neden olmaktadır. Yaşlılık her ne kadar bireysel bir deneyim olsa da menopoz dönemi yaşlılıkla ilgili sağlık problemleri, kırışıklık, kilo alma, güzel ve kadınsı görünmeme, regl olmama anlamlarına gelirken; olgunluk dönemi olarak nitelendirildiğinde ise anne, kayınvalide, torun sahibi olmak anlamlarıyla da ilişkili olabilmektedir.