Morfološke karakteristike sadnica – osnov za procenu kvaliteta - Vasilije Isajev; Milan Mataruga; Pero Balotić (Glasnik Šumarskog Fakulteta Univerziteta u Banjoj Luci)
U određivanju morfoloških kriterijuma za visoko kvalitetne sadnice, nekoliko osobina - visina sadnica, prečnik korenovog vrata, građa korena i izdanka, i odnos korena i izdanka - čine osnovu proizvodnje namenskog sadnog materijala pogodnog za unapred poznate svrhe. Pošto se u savremenoj rasadničkoj proizvodnji sadnog materijala, kao i u međunarodnom prometu, najčešće kao mera kvaliteta sadnica koriste visina sadnica, prečnik u korenovom vratu sadnica, odnos između visine i prečnika sadnica i građa korena, u ovom radu se daje prikaz njihovog značaja za proizvodnju namenskog sadnog materijala.