Uygulayıcılara Göre Yaz Kur’an Kursları Uygulaması ve Denetimi Üzerine Değerlendirme - Nail Yıldırım; Mustafa Beköz (Selçuk Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi)
Araştırmanın amacı, yaz döneminde isteyen öğrencinin devam ettiği Kur’an kurs sürecini yürüten ve programıuygulayan kurs görevlilerinin ve bu süreci denetleyen eğitim müfettişlerinin görüşleri doğrultusunda; kurslarının etkililik düzeylerinin ve bu süreçte yönetmelik gereği kursun denetiminin il milli eğitim müdürlüğü denetim birimlerine verilmesinden dolayıdenetimlerin verimliliğinin araştırılmasıdır. Bu araştırma, mevcut durumu olduğu gibi yansıttığıiçin tarama modelinde betimsel bir araştırmadır. Mevcut araştırma nitel ve nicel araştırma metodlarının birlikte işe koşulduğu karma desenli bir araştırmadır. Araştırmanın çalışma grubunu, Tokat il Müftülüğü’nde yaz Kur’an kurslarında görevli personeli ve Tokat il milli eğitim müdürlüğüne bağlıeğitim müfettişleri oluşturmaktadır. Araştırmanın verileri, araştırmacılar tarafından hazırlanan anketle toplanmıştır. Verilerin analizinde her bir maddenin frekans, yüzde, aritmetik ortalamasıve Mann Whitney U testinden yararlanılmıştır. Ayrıca kursu uygulayan görevlilerin görüşve önerilerinin alınmasıamacıyla açık uçlu sorulara verilen yanıtların ortak olanlarıda dikkate alınarak analiz edilmiştir. Araştırma sonucunda; Kursun genel olarak işlevselliğine ilişkin görüşlere bakıldığında kurs görevlileri ile eğitim müfettişleri arasında anlamlıbir fark görülmemektedir. Kurs denetiminin işlevselliğine ilişkin kurs görevlileri ile eğitim müfettişlerinin görüşleri arasında anlamlıfark görülmektedir. İlköğretim müfettişleri denetimin amacına uygun olarak yapıldığınıdüşünürlerken, kurs görevlileri daha olumsuz düşündükleri görülmektedir. Kurs görevlilerinin görüşleri incelendiğinde genel olarak; velilerin ilgisizliği, programın yoğunluğu, hizmet-içi eğitimin yetersizliği ve denetim sürecinden genel bir rahatsızlığın olduğu görülmektedir. İlköğretim müfettişlerinin görüşleri incelendiğinde genel olarak, kurs görevlilerinin hizmet-içi eğitim seminerinden geçirilmeleri, kurs görevlilerinin zamana ve yönetmeliğe uymalarıgerektiği, kursların işlevselliği açısından, Diyanet İşleri Başkanlığıile Milli Eğitim Bakanlığıkurumlarının program alanında işbirliği yapmalarıgerektiği konularıöne çıkmaktadır. Kurs görevlilerine öğretim yöntem ve teknikleri, gelişim psikolojisi, öğretim teknolojisi konularında hizmet-içi eğitim semineri verilebilir.