Comparative Analysis of Ontology Scientisma and Religious Philosophy in XX Cen-tury Сравнительный анализ онтологии сциентизма и религиозной философии в ХХ веке Порівняльний аналіз онтології сцієнтизму та релігійної філософії в ХХ столітті - D. Yu. Snit'ko (Antropologìčnì Vimìri Fìlosofsʹkih Doslìdžen')
Тhis article considered the ontological aspects of philosophy by XX century’s western scientism and religious metaphysics. Specially attention concentrated of the empirical and metaphysical components of the seontological paradigms, and also of the problem of ontological relativity and relations with the anthropological investigations. Рассмотрены онтологические аспекты сциентизма и религиозной метафізики Запада в ХХ в. Особенное внимание уделено соотношению эмпирических и метафизических составляющих указанных онтологических парадигм, а также проблеме онтологического релятивизма и его связи с антропологическими исследованиями. Осмислюються онтологічні аспекти сцієнтизму та релігійної філософії Заходу у ХХ ст. Особливу увагу приділено співвідношенню емпіричних та метафізичних складових зазначених онтологічних парадигм, а також проблемі онтологічного релятивізму та його зв’язку із антропологічними дослідженнями.