Sol internal torasik arterin proksimalinden çıkan gelişmiş aksesuar yan dal ve klinik önemi - Veli Çağlar; Şeref Alpsoy; Dursun Çayan Akkoyun; Aydın Akyüz; Ramazan Uygur (Genel Tıp Dergisi)
İnternal torasik arter İTA subklavyan arterin birinci bölümünün alt yüzünden ayrılır. Sol ventrikül revaskülarizasyonunda, sol left İTA’nın LİTA sol ön inen koroner artere LAD anastomozu yapılmaktadır. Koroner arter hastalığı nedeniyle LİTA ve LAD arasında aorta-koroner bypass ameliyatı yapılan hasta egzersize bağlı göğüs ağrısı şikayeti ile başvurdu. Anjiografide LAD’ye anastomozu ya- pılan LİTA’nın hemen çıkış yerine yakın olmak üzere gelişmiş bir aksesuar yan dala sahip olduğu görüldü. Bu aksesuar yan dalın steal çalma fenomenine neden olduğu ve göğüs ağrısı yaptığı tespit edildi. Koroner arter bypass greftleme planlanan hastalarda LİTA ve dallarındaki olası varyasyonların değerlendirilmesi cerrahi sonrası problemleri önleyebilir