W kwestii ekologii wiary - Wiesław Sztumski (Studia Ecologiae et Bioethicae)
Obserwujemy obecnie postępującą deprecjację wiary, a wraz z nią degradację środowiska społecznego. Chodzi tutaj o szeroko rozumianą wiarę, nie tylko religijną, ale także wiarę w ideały, w siebie, zaufanie do innych ludzi i do różnych instytucji społecznych. Nie powinniśmy dopuścić do dalszej deflacji wiary w odniesieniu do roli, jaką odgrywa ona w życiu ludzi, ich myśleniu i działaniu, integrując ich ze wspólnotą światową w wyniku globalizacji. Wręcz przeciwnie, aby o nią dbać, trzeba wzmocnić naszą wiarę. Dlatego konieczne jest tworzenie ekologii wiary i rozwijanie szeroko zakrojonych, pogłębionych i wielostronnych studiów w tej dziedzinie, ponieważ wiara jest środkiem do przetrwania w zagrożonym współcześnie środowisku życia.