Формування корпусу текстів для порівняльного аналізу педагогічних поглядів Г.Манна та К.Ушинського - Максим Ваховський (Педагогічний дискурс)
У статті обґрунтовуються принципи формування корпусу текстів для здійснення порівняльного аналізу поглядів американського педагога і діяча освіти Г.Манна та видатного вітчизняного педагога К.Ушинського. Показано, що корпус текстів як інформаційна система характеризується такими ознаками, як репрезентативність, об’ємність, анотованість. Доведено, що при його формуванні необхідно забезпечити відповідність відібраних педагогічних текстів ключовій проблематиці, у контексті якої виокремлюються одиниці порівняльного аналізу. До корпусу текстів включено дванадцять щорічних звітів Массачусетському відділу народної освіти, підготовлених Г.Манном у 1837–1848 рр., та статті й фундаментальні роботи К.Ушинського, які є зіставними й достатніми за обсягом, що забезпечує можливість порівняльного аналізу та достовірність його результатів.