ÇİZGİ VE MAĞARA BENZETMELERİYLE İLGİLİ YORUMLARIN GENEL ÇERÇEVESİ İÇİNDE DIANOIA - Nihal Petek Boyacı (Felsefe Dünyası)
Platon bilgiyi hem entelektüel bir gelişme süreci olarak hem de nesneleriile ilişkisi bağlamında ele almaktadır. Bilgi, nesneleri ile bağlantısı içinde elealındığında, dört zihin halinden biri olan dianoianın nesnelerinin belirlenmesininproblematik olduğu göze çarpar. Bu makalede önce ortodoks yorum çerçevesindedianoia zihin hali ele alınır ve nesnelerin belirlenmesinde ortaya çıkan zorluklargösterilir. Sonra ise Güneş, Bölünmüş Çizgi ve Mağara benzetmelerine ilişkinfarklı yorumlar çerçevesinde dianoianın nesnelerine ilişkin başka bir yorum getirilmeyeçalışılır. Son olarak, bu zihin halinde kullanılan yöntemin nesnelerininbelirlenmesinden daha önemli olduğu üzerinde durulacaktır.