Walter Ong’un Düşünce Dünyası ve Medya Ekolojisi Geleneğine Etkileri - Ali Hasan Hamut (Medya ve Kültür)
Walter Jackson Ong, medya, iletişim, kültür ve eğitim ile alakalı konuları felsefe ve teolojiyle ilişkilendirerek çalışmalar ortaya koymuş bir iletişim bilimcidir. Akademik çalışmalarının en başından ölümüne kadar ele aldığı tüm çalışmalar birbirleriyle bağlantılı olan Ong, özellikle sözlü ve yazılı kültür konusundaki fikirleriyle öne çıkmıştır. Ong, iletişim ve medya çalışmalarıyla öne çıkan Toronto Okulu geleneğinin önemli bir temsilcisi olmasının yanında iletişim ve medya çalışmalarına yeni bir bakış açısı sunan medya ekolojisi geleneği için de önemli bir isimdir. İnanç alanı ile çalışma sahası iç içe geçmiş bir akademisyen olarak Ong; iletişim, retorik, edebiyat ve sistem teorisi tartışmalarını bir araya getirmiştir. Marshall McLuhan, Neil Postman ve Eric Havelock gibi isimlerle eş zamanlı olarak iletişim süreçleri üzerine çalışmıştır ve bu isimlerin çalışmalarından da etkilenmiştir. Bu çalışmanın ele aldığı temel keşif Walter Ong’un medya ekolojisinin ortaya çıkmasına ve bir geleneğe dönüşmesine yapmış olduğu katkıları incelemektir. Bundan dolayı ilk olarak medya ekolojisi ve Walter Ong’un düşünce dünyasının gelişimi onun bulunduğu akademik çevreler üzerinden başlayarak incelenecektir. Medya ekolojisinin kavram olarak ortaya çıkması ve bir geleneğe dönüşmesinden bugüne kadar ortaya koymuş olduğu çalışmalarda Walter Ong’un süreçteki rolü detaylandırılacaktır.