Seçmen Tercihine Etki Eden Faktörler ve Seçim Güvenliği: Şanlıurfa İli Örneği - Fatih Beren (Akademik İncelemeler Dergisi)
Seçimlerde oy kullanan seçmenin, siyasi tercihlerini belirlerken farklı etmenlerden etkilendikleri bilinmektedir. Siyasi tercihlerin belirlenmesinde hangi faktörlerin etkili olduğu sorusu, hem siyaset sosyolojisinin ilgi alanına girmekte hem de farklı il ölçeklerinde yapılmış olan alan araştırmalarında görülmektedir. Araştırmalarda çoğu zaman seçmenin tercihinde hangi etmenlerin diğerlerine nazaran daha fazla etkili olduğu sorusuna da yanıt aramaktadır. Bu çalışmada “seçmen tercihine etki eden faktörlerin neler olduğu” sorusuna, hem farklı etnik kökene sahip yurttaşların birlikte yaşadığı, hem aşiret kültürünün varlığını halen devam ettirdiği hem de terör örgütünün istismarına açık bir bölgede konumlanmış olan Şanlıurfa ili ölçeğinde cevap aranacaktır. Aynı zamanda “seçim ortamının güvenliğinin” bu tercihler üzerinde ne derece etkili olup olmadığı da araştırmanın bir diğer araştırma sorusunu teşkil etmektedir. Bu çerçevede Arap nüfusun yoğun olarak ikamet ettiği Harran ilçesi, Kürt nüfusun yoğun olarak ikamet ettiği Suruç ilçesi, Aşiret kültürünün halen yoğun olarak hissedildiği Siverek ilçesi ile il merkezinden, rastgele seçilen şahıslar ile q metodoloji tekniği ile görüşme yapılmış ve Şanlıurfa seçmeninin tercihine etki eden faktörlerin neler olduğu belirlenmeye çalışılmıştır.