TAEKWON-DOCULARIN ANTRENÖRLERİ İLE İLİŞKİLERİ AÇISINDAN MOTİVASYONEL FAKTÖRLERİNİN ALGI BOYUTUNDA İNCELENMESİ - Yalçın Kaya; Muammer Canbaz (Selçuk Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi)
Bu çalışmada Türkiye genelindeki taekwon-docuların antrenörleriyle ilişkileri ile ilgili motivasyonel faktörlerinin araştırılmasıamaçlanmıştır. Çalışmada Türkiye Taekwon-do şampiyonasında ilk sekize giren 143 sporcu incelenmiştir. Sporculara antrenörleriyle ilişkilerindeki motivasyonel faktörlerine yönelik ve sosyo-kültürel düzeylerini belirlemeye yönelik toplam 18 soruluk anket uygulanmıştır. Elde edilen sonuçların analizinde frekans yüzdelik ağırlığıortalama x2kullanılmıştır. Bulgulara göre branşınıseçmede etken %4,90 maddi kazanç, %72,03 şampiyon olmak, %12,59 saygınlık kazanmak, %10,49 aile isteği olduğunu belirmektedir. Antrenörünün kişiliği ile ilgili soruya %54.5 otoriter sert, %23.1 sevecen duygusal, %1.4sessiz-sakin, %21 başarılıve sporcuyu koruyan özellikte olmasınıistemektedir. Kişisel problemlerini antrenörleriyle paylaşma durumu soruldu; %30.1 evet, %51 kısmen, %18.9 hayır cevabınıvermişlerdir. Ağırlık ortalaması1.88’dir. Kişisel problemlerinin çözümünde antrenörün %30.1 arkadaşgibi, %7.7 babacan, %62.2 yol gösterici gibi davranmasınıistemektedir.