Асиметрична парадигма міжнародних відносин - Ігор Дерев’янко (Міжнародні відносини: теоретико-практичні аспекти)
У статті аналізується асиметрична парадигма міжнародних відносин. Зазначено, що теорія асиметрії є практичним структурним підходом до теорії міжнародних відносин, що базується на фундаментальній реальності асиметричної влади серед національних держав, які прагнуть розбудовувати міцні та стабільні відносини. Мета дослідження полягає в аналізі асиметричної парадигми міжнародних відносин, розробленої американським політологом Б. Уомаком. Для досягнення поставленої мети був використаний системний підхід, який сприяв комплексному розгляду становлення асиметрії. Під час проведення дослідження найбільш широко були використані загальнонаукові методи дослідження (аналіз, конкретизація, порівняння). Статтю побудовано на основі історичного, аксіологічного та компаративного методів, які дозволяють окреслити теоретичні аспекти асиметрії. Наукова новизна дослідження полягає в аналізі теорії асиметрії, започаткованої американським вченим Б. Уомаком, як нової парадигми вивчення міжнародних відносин. Важливим вбачається розширення теоретичних і практичних основ цієї тематики з огляду на виклики міжнародній безпеці та посилення конфронтації на міжнародній арені. На тлі зростання зацікавленості науковцями теорією асиметрії Б. Уомак прагне запропонувати нове бачення різних аспектів асиметрії міжнародних відносин, які йдуть в розріз із усталеними поглядами. Дослідник розглядає асиметрію як об’єктивну та стійку умову міжнародної політики, яку підтримує парадоксальна нездатність великих держав не тільки фізично приєднати до себе слабкіших держав-сусідів, але в багатьох випадках домогтися від них певних поступок.