Roger Scruton a sprawa polska - Krzysztof Guczalski; Marcin Trzęsiok (Muzyka)
W wydawanej przez PWM serii Biblioteka Res Facta Nova w 2024 r. ukazała się Estetyka muzyki Rogera Scrutona w przekładzie Zbigniewa Skowrona. Przedmiotem tej recenzji nie jest jednak myśl Scrutona, lecz problemy przekładu. Na przykładzie reprezentatywnych fragmentów książki ukazano cały szereg poważnych przeinaczeń sensu zdań angielskich, a także mankamentów stylistycznych.