NAUJOS TECHNOLOGIJOS DRAŽĖ – CUKRINIO DIABETO PREVENCIJAI - Rasa Volskienė; Ingrida Kraujutienė; Jūratė Kazlauskienė; Lina Ambrožienė (Mokslo Taikomieji Tyrimai Lietuvos Kolegijose)
Tarptautinės diabeto federacijos duomenimis (2020), pasaulyje cukriniu diabetu serga 463 mln. žmonių. Moksliniai tyrimai daugelį kartų pagrindė mitybos ir sveikatos ryšį. Kauno kolegijos Technologijų fakulteto Maisto technologijų katedroje kuriami naujos kartos saugūs, didesnę vertę turintys funkcionalūs maisto produktai. Vienas iš jų – dražė saldainiai, pagaminti iš ekstruduotų kukurūzų ir skirtingo skonio (4 proc. cukrinių dražė Nr.1, 30 proc. cukrinių dražė Nr.2) juodojo šokolado. Tyrimo problema: koks Kauno kolegijos Maisto technologijų katedroje pagamintos iš ekstruduotų kukurūzų ir juodojo šokolado dražė kaloringumas bei tiriamųjų gliukozės koncentracijos kapiliariniame kraujyje pokytis po dražė vartojimo praėjus 2 valandoms? Dražė saldainių gamybą sudarė: šokolado temperavimas, ekstruduotų kukurūzų dražeravimas ir saldainių blizginimas. Dražė saldainių energinė vertė nustatyta kalorimetru IKA C200. Momentiniam gliukozės koncentracijos pokyčiui kapiliariniame kraujyje įvertinti po dražė suvartojimo buvo kviečiami savanoriai asmenys. Tyrime dalyvavo 57 tiriamieji nuo 18 iki 84 metų amžiaus, iš kurių 5 sirgo I tipo diabetu, 29 sirgo II tipo diabetu, 23 asmenys cukriniu diabetu nesirgo. Gliukozės koncentracijos kapiliariniame kraujyje matavimai vyko rytais, prieš pusryčius. Tas pats asmuo tyrime dalyvavo du kartus. Pirmą kartą vartojo dražė Nr. 1, antrą kartą – dražė Nr. 2. Tyrimo rezultatai: dražė saldainių, pagamintų iš ekstruduotų kukurūzų ir juodojo šokolado, kurio sudėtyje yra 30 proc. cukraus, nustatytas kaloringumas 100 g – 2521 kJ/602 kcal. Dražė saldainių, pagamintų iš ekstruduotų kukurūzų ir juodojo šokolado, kurio sudėtyje yra 4 proc. cukraus, nustatytas kaloringumas 100 g – 2061 kJ/492 kcal (1 kilokalorija = 4,1868 kilodžaulių). Vertinant produkto kaloringumą, galima teigti, kad pagamintas produktas yra didelio kaloringumo. Dražė Nr. 1, praėjus 2 valandoms po produkto vartojimo, mažino gliukozės koncentraciją kapiliariniame kraujyje II tipo cukriniu diabetu sergantiems žmonėms, sergančių I tipo cukriniu diabetu ir nesergančių cukriniu diabetu gliukozės koncentracijos rodikliai buvo tokie pat kaip ir prieš produkto vartojimą. Dražė Nr. 2, praėjus 2 val. po produkto suvartojimo, neturėjo įtakos tiriamųjų gliukozės koncentracijos kapiliariniame kraujyje pokyčiams.