Liburnija u reklami: prikaz turističkoga razvoja Liburnije kroz tri stoljeća - Anastazija Vlastelić; Rene Čipanj-Banja (Zbornik Lovranšćine)
Razvoj turizma u Liburniji, i Opatiji kao njezinu turističkom središtu, seže od sredine 19. stoljeća. Od tada do danas može se pratiti nekoliko faza turističkoga razvoja toga kraja, od zimske destinacije uglednika iz Austro-Ugarske Monarhije, preko isticanja lječilišnih i kupališnih kvaliteta, do mjesta lakih nota i zabave te središta zdravstvenoga, kupališnoga, kongresnoga, obiteljskoga turizma. U radu je dan pregled reklamiranja Liburnije kao turističke destinacije u hrvatskim i mađarskim časopisima te na internetskim portalima tijekom triju razdoblja njezina razvoja: na samim počecima krajem 19. i početkom 20. st., između dvaju svjetskih ratova te u suvremeno vrijeme. Naglasak je na persuazivnim elementima u hrvatskim i mađarskim reklamnim tekstovima, odnosno analizi sadržaja kojima se ističe prednost te destinacije i pozivaju potencijalni gosti u svakom od navedenih razdoblja.