Samed-i Behrengî’nin Hikâyeciliği ve İran Çocuk Edebiyatındaki Yeri - Gamze Gizem Ertan (Selçuk Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi)
Samed-i Behrengî 1939-1968 , XX. yüzyılda yaşamışve genç yaşta hayatınıkaybetmişolan İran Edebiyatının önemli çocuk hikâyesi yazarlarındandır.Yazarın hayatıve eserlerinin incelenmesi, kullanmışolduğu üslubun ve yaşadığıdönemin özelliklerinin ortaya konulması, Behrengî’nin edebi kişiliğinin ve İran çocuk edebiyatındaki yerinin tespit edilmesi açısından büyük önem taşımaktadır. Samed-i Behrengî’nin hikâyeleri ve masallarıbirçok kez Türkçeye çevrilmiştir. “Ulduz ve Kelâghâ”, “Ulduz ve Arûsek-i Sohengû”, “Mâhî-yi Siyâh-i Kûçûlû”, “Yek Holû Hezâr Holû” gibi birbirinden eşsiz değerde kaleme aldığıbu hikâye ve masallarıile İran çocuk edebiyatında adınıölümsüzleştirmiştir. Samed-i Behrengî’nin hayatı, dili, üslubu ve edebi kişiliği hakkında araştırılmaya dayalıbilimsel bir çalışma yapılmamıştır. Samed-i Behrengî’nin hikâyeciliği dışındaki yönlerinin Türk okuyucusuna tanıtılmamasıbüyük bir eksiklik olduğundan bu makalede, okuyucuya bu konu hakkında bilgi verilecektir.