Tuğlukşahlar Hanedanlığı'nın Menşei Üzerine Bir Değerlendirme - Savaş Eğilmez; Metın Bılal (Tarih ve Tarihçi)
Hindistan tarih boyunca gerek yer altı gerekse yer üstü zenginlikleriyle dikkat çeken bir bölge olur. Onun bu özelliği yabancı toplumların dikkatinden kaçmaz. Bundan dolayı insanlar bu zenginliklerden faydalanmak için çeşitli yollara başvurmuşlar. Bu bazen seferle bazen de bir tacirin hizmetinde köle olarak gerçekleşir. Hindistan’da hüküm süren hanedanlıkların kurucularına baktığımızda da bu durumun bariz örneklerini görürüz. Örneğin Delhi merkezli kurulan ve Kuzey Hindistan’a damgasını vuran Müslüman Türk hanedanlıklarının kurucuları Türkistan’dan genellikle bu yollarla gelmişlerdir. Delhi Türk Sultanlıkları’ndan biri olan Tuğlukşahlar Devleti’ne baktığımızda da benzer hadiselerle karşılaşırız. Hanedanlığın kurucusu Tuğluk at çobanı olarak bir tacirin hizmetinde Hindistan’a gelir. Akabinde Tuğluk, Halaç sarayına intisap eder. Burada önce mîrâhurluğa akabinde de valilik pâyesine kadar yükselir. Tuğluk, Halaç Hanedanlığı’nın yönetimi Hunduların eline geçince bu duruma karşı gelerek kendi hâkimiyetini tesis eder. Böylece Tuğlukşahlar Devleti tarih sahnesinde yerini alır. Bu çalışma da uzun yıllar Hindistan’da hâkimiyet süren Tuğlukşahlar Hanedanlığı’nın menşei üzerine bir değerlendirme yapılır.