Uwarunkowania europejskie oraz potrzeby edukacyjne i kwalifikacyjne w obszarze renowacji budynków - Krzysztof Franciszek Symela; Ireneusz Woźniak (Edukacja Ustawiczna Dorosłych)
Potrzeby edukacyjne i kwalifikacyjne w obszarze umiejętności wymaganych przy termomodernizacji budynków zidentyfikowano w ramach badań przeprowadzonych w projekcie BUILD UP Skills II Poland, dofinansowanym przez Komisję Europejską w ramach programu LIFE-2021-CET-BUILSKILLS. Celem badań było dostarczenie danych do zmodernizowania pochodzącej z 2013 r. Krajowej Mapy Drogowej rozwoju umiejętności i kwalifikacji w obszarze energooszczędności i renowacji budynków. Posłużono się metodyką obejmującą analizę dokumentów i innych danych zastanych, badanie ankietowe potrzeb edukacyjnych i kwalifikacyjnych, badanie delfickie luk kompetencyjnych w perspektywie 2030 r. oraz indywidualne wywiady ukierunkowane na bariery w zdobywaniu umiejętności związanych z renowacją i termomodernizacją budynków. Stwierdzono, że istnieje potrzeba dokonania przeglądu treści kształcenia i efektów uczenia się w kilkudziesięciu podstawach programowych kształcenia w zawodach z różnych branż, wskazano treści i efekty uczenia się konieczne do uaktualnienia, wymieniono obszary umiejętności warunkujące skuteczną realizację Długoterminowej Strategii Renowacji Budynków, luki kompetencyjne w perspektywie 2030 r. oraz bariery edukacyjne i kwalifikacyjne, które powinny być minimalizowane w zaleceniach zaktualizowanej Krajowej Mapy Drogowej.