Edukacja ekologiczna priorytetem wykształcenia współczesnego człowieka - Elżbieta Buchcic (Studia Ecologiae et Bioethicae)
Ludzie nigdy nie przestaną się uczyć i rozwijać swych umiejętności. Edukacja łączy się z różnymi sferami i momentami życia człowieka. Choć uczenie się związane jest głównie z pracą szkoły, nie powinno się nie doceniać procesu kształcenia dokonującego się także poza szkołą. To, czego się nauczyliśmy w wielkim stopniu wpływa na to, jakimi ludźmi jesteśmy. Im więcej wiemy, im bardziej świadomi jesteśmy, jak rozwija się świat, tym lepiej rozumiemy zjawiska dokonujące się  wokół nas, a przez to stajemy się zdolni do pełnego uczestnictwa w życiu społeczeństwa.