Hastaların Hemşirelik Bakımını Algılayış Düzeylerinin Değerlendirilmesi - Sefa Sobcalı; Canan Arslan; Tuğba Demirkan (Sağlık Bilimleri Üniversitesi Hemşirelik Dergisi)
Giriş: Hemşirelik bakımı ile hastanın tüm ihtiyaçlarının giderilmesi ve beklentilerinin karşılanması, tedavi sürecini olumlu etkileyerek bakım kalitesini desteklemektedir.Amaç: Bu araştırma, hastaneye yatan hastaların hemşirelik bakımını algılayışlarını belirlemek amacı ile planlanmıştır.Yöntem: Tanımlayıcı olarak planlanan araştırma; bir devlet hastanesinin yataklı servislerinde taburculuğunakarar verilmiş 400 hasta ile yürütülmüştür. Çalışmanın verileri Hasta Bilgi Formu (HBF) ve HastanınHemşirelik Bakımını Algılayışı Ölçeği (HHBAÖ) ile toplanmıştır.Bulgular: Hastaların yaş ortalaması 55,25 olup, %52,3’ü kadındır. Hastaların %71,8’inin daha önce hastanegeçmişinin olduğu ve %42,8’inin 1-2 gün süre ile hastanede kaldıkları belirlenmiştir. Hastaların “HemşirelikBakımını Algılayışı (HHBAÖ) Ölçeği’nden” aldıkları ortalama puan 3,70±0,60 olarak saptanmıştır.Hastaların %43’ü ‘hemşirelerin kendilerinin gerçekçi olmalarına yardımcı olduklarını, %33’ü ‘hemşirelerinkendileriyle hemen ilgilendiklerini’ belirtmişlerdir. Hastaların %9’u ise ‘hemşirelerin hastalıklarının kendileriiçin ne demek olduğunu anlamadıklarını’ ifade etmiştir.Sonuç: Araştırma bulgularına göre hastaların hemşirelik bakımından memnuniyetleri orta düzeydebulunmuştur. Hemşirelerin hastayı daha iyi anlayabilmeleri için empati yeteneğinin geliştirilmesi ve bakımkalitesinin arttırılmasını destekleyici çalışmalara katılmaları önerilmektedir.