Nûreddin Mahmud Zengî’nin Faaliyetlerinin Şekillenmesinde Depremlerin Etkisi - Abdulkadir Turan (Skad)
541/1146-569-1174 yılları arasında 28 yıllık bir süreci kapsayan Nûreddin Mahmud Zengî Devri’nde, 551/1156, 552/1157 yıllarında, Suriye’de art arda yıkıcı ve nüfus kaybına yol açan depremler olmuştur. 566/ 1170’de de merkez üssü yine Suriye olan ve bütün Ortadoğu’da hissedilecek şiddette bir deprem gerçekleşmiştir. Bu deprem de özellikle Halep, Hama gibi Nûreddin Mahmud’un yönetimindeki Suriye kentlerinde yıkımla birlikte büyük nüfus kaybına yol açmıştır. Kaynak tarama metoduyla hazırlanan makalemizde bu depremlerin Suriye’de yol açtığı yıkım ve bu yıkımın Nûreddin Mahmud Zengî’nin Haçlılara karşı mücadelesine etkileri üzerinde durulmuştur. Makalemizde ayrıca depremlerin Nûreddin Mahmud Zengî’nin devlet idaresinin çeşitli alanlarındaki ve şahsî hususlardaki tutumlarında yol açtığı değişim ele alınmıştır.