ÜRETİM SEKTÖRÜNDEKİ İŞLETMELERİN ÖRGÜT İÇİ STRES KAYNAKLARI VE MOBİLYACILIK SEKTÖRÜNDE BİR UYGULAMA - İsmail Gökdeniz (Selçuk Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi)
Stres kişinin etkinliğini ve verimliliğini olumsuz yönde etkileyen bir kavram olarak ortaya çıkmakta; kişi ile çevresinin etkileşimini içeren, tutum ve davranışlarına yön veren güç, yada organizmanın bazıuyarıcılara beden ve zihinsel sağlığının tehdit edilmesi ile ortaya çıkan bir durum olarak tanımlanmaktadır. İnsanlarısosyal yada işyaşamında sebebi ne olursa olsun olmakta, olumlu veya olumsuz etkilerini yaşamaktadır. Stresin yalnızca olumsuz ve başarıyıazaltan etkisinin yanında, olumlu yönleri olduğunu kabul eden çalışmalarında yer aldığıbilinmektedir. Fazla stres ile karşıkarşıya kalan kişinin verimliliği düşebileceği gibi az strese sahip kişinin de verimliliği olumsuz yönde etkilenecektir. Buna karşılık üretim verimliliğini artıran ve çalışanların sağlığınıetkilemeyen stres olumlu olarak kabul edilmektedir. İşhayatında stres daha çok çalışanların verimliliği üzerine yoğunlaşmaktadır. Kişi için önemli olan optimum stres düzeyini yakalamak ve bundan olumlu yönde yararlanmaktır.