The Relationship Between Statistics Anxiety and Attitudes Toward Statistics - Mustafa BALOĞLU (Ankara Üniversitesi Eğitim Bilimleri Fakültesi Dergisi)
Günümüzde istatistik uygulamalarının öneminin artmasıyla araştırmacıların istatistik öğreniminde karşılaşılan engelleri ortaya çıkarma ve bunlarla başa çıkma yolları üzerindeki çalışmalarının da arttığı görülmektedir. İstatistik öğreniminde karşılaşılan sorunların çoğu bilişsel yetersizliklerden kaynaklanıyor görünmesine rağmen sorunlar çoğunlukla istatistik kaygısı gibi tutumsal (duyuşsal) nedenlere dayanmaktadırlar. Bu çalışmada, istatistik derslerinde öğrenciler üzerinde gözlemlenen istatistik kaygısı ile öğrencilerin istatistik alanı ve derslerine yönelik olan tutumları kanonik korelasyon yöntemiyle incelenmiştir. Araştırmanın örneklemini istatistiğe giriş dersini alan 95 üniversite son sınıf öğrencisi ile 55 yüksek lisans öğrencisi oluşturmuştur. Öğrenciler İstatistik Kaygısı Derecelendirme Ölçeği ve İstatistiğe Karşı Tutumlar Ölçeği’ni yanıtlamışlardır. Bulgular üniversite son sınıf ile yüksek lisans öğrencilerinin araştırma değişkenleri ve demografik değişkenler boyutunda farklı olmadığını göstermektedir. Sonuçlar istatistiğe karşı takınılan tutumlar ile istatistik kaygısı arasındaki ilişkinin anlamlı düzeyde olduğu yönündedir.