Balthasar, Tarkowski i „theatrum mundi” - Grzegorz Nadgrodkiewicz (Kwartalnik Filmowy)
Nadgrodkiewicz recenzuje książkę Michała Legana Balthasar/Tarkowski. Teodramat w filmie (2012), której autor podejmuje się zbadania teologicznych możliwości kina, a zarazem usiłuje stwierdzić, czy specyficzny, zastrzeżony dla kina język może unieść formułę traktatu teologicznego. Legan wychodzi od tezy, że idea teodramatyki, z wielką teologiczną precyzją opisana przez szwajcarskiego teologa Hansa Ursa von Balthasara, jest obecna także w dziełach filmowych rosyjskiego reżysera i scenarzysty Andrieja Tarkowskiego. Recenzent omawia trójdzielny układ książki, na którą składa się rozdział pierwszy poświęcony biografiom oraz twórczości Balthasara i Tarkowskiego, część druga gromadząca analizy filmów Tarkowskiego dokonywane przez pryzmat idei teodramatyki Balthasara oraz rozdział trzeci poświęcony paralelnej interpretacji wielkich chrześcijańskich tematów teologicznych obecnych w filmach Tarkowskiego. Nadgrodkiewicz wysoko ocenia publikację Legana i uznaje ją za doskonały przykład pracy z zakresu teologii kina.