İLKÖĞRETİM DENETÇİLERİNİN ÖĞRENEN ORGANİZASYON YAKLAŞIMI AÇISINDAN DEĞERLENDİRİLMESİ - Ali Ünal; Musa Gürsel (Selçuk Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi)
Araştırmanın amacı, ilköğretim denetçilerinin denetim uygulamalarısırasındaki liderlik davranışlarının ve içinde bulunduklarıkurum kültürünün, öğrenen organizasyonların özellikleri ile uyumlu olup olmadığınıbelirleyerek değerlendirmeler yapmaktır. Araştırma bulgularına göre, ilköğretim denetçileri, örgüt kültürünün öğrenmelerine “orta düzeyde” fırsat sağladığınıdüşünmektedirler. Ayrıca, ilköğretim denetçileri denetim uygulamalarısırasında liderlik davranışlarını“üst düzeyde” yerine getirdikleri görüşündeyken, ilköğretim okulu yönetici ve öğretmenleri, ilköğretim denetçilerinin denetim uygulamalarısırasında liderlik davranışlarını“orta düzeyde” yerine getirdiklerini düşünmektedirler. Bu sonuçlara göre, ilköğretim denetçilerinin içinde bulunduklarıörgüt kültürü, öğrenen organizasyonların kültürü ile tam olarak uyumlu değildir. Grupların algılarıarasındaki farklılığın, yönetici, öğretmen ve ilköğretim denetçilerinin, işbirliği yapmasınızorlaştırmasıve ilköğretim denetim sisteminin öğrenen organizasyon olmasınıengellemesi de muhtemeldir.