«Since it permits seeing the past directly, it will eliminate at least at certain important points, the need for investigation and study»: documentary film and history of education - Ian Grosvenor (Educació i Història: Revista d'Història de l'Educació)
«Com que permet veure el passat directament, eliminarà, almenys fins a cert punt, la necessitat d’investigació i l’estudi», aquestes paraules va escriure Bolesław Matuszewski (1865-1944) al llibre Une nouvelle source de l’histoire (París, 1898). L’assaig de Matuszewski va ser un dels primers textos a considerar el valor històric i documental dels films. També va ser un dels primers realitzadors cinematogràfics a valorar la importància històrica dels films i a proposar la creació d’arxius fílmics per tal de recollir i conservar els materials visuals. En aquest article es revisita el text de Matuszewski amb l’objectiu de reflexionar sobre el moviment documental a la Gran Bretanya i el valor que tenen els documentals pels historiadors de l’educació. En el text també es presenten els principals problemes d’utilitzar els films en la investigació històrica. Finalment, l’article acaba amb algunes reflexions addicionals sobre els documentals en l’era digital.