YAŞLANAN NÜFUS MİLLİ GELİRİ NASIL ETKİLER? G-20 ÜLKELERİNDEN KANITLAR - Ayşe Durgun; Zeynep Ezanoğlu (Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi)
Doğum oranlarındaki azalış, beklenen yaşam süresindeki artış küresel yaş yapısında önemli bir değişime neden olmaktadır. Toplam nüfus içerisinde yaş gruplarının oranının değişmesi, özellikle yaşlı nüfus oranının artması ile ekonomik hayatta bazı değişimler yaşanmıştır. Bu değişimler genç, çalışma çağı ve yaşlı nüfus grupları arasında işgücü arzı, tasarruf, tüketim, kamusal harcamalar ve beşerî sermaye gibi konuların farklılaşmasına yol açmıştır. Nüfustaki artışın ekonomik büyümeyi tüketim ve tasarruf modelleri, kamusal sosyal harcama ve insan sermayesi olarak üç mekanizma yoluyla etkileyeceği belirtilmektedir. Bu çalışma ile nüfus yaşlanmasının milli geliri nasıl etkileyeceği açıklanmaya çalışılmıştır. Bu bağlamda G20 ülkeleri verileri kullanılarak panel veri analizi yöntemi ile demografik değişkenler ve milli gelir arasındaki ilişki incelenmiştir. Analiz sonuçları, toplam nüfus içinde çalışma çağındaki nüfusun oranı arttıkça milli gelirin arttığı görülmektedir. Ayrıca toplam nüfus içinde yaşlı nüfusun artmasının da milli geliri arttırdığı sonucuna ulaşılmıştır. Elde edilen bu sonuçlar istatistiksel olarak anlamlıdır.