Diş Çekiminden Sonra Gelişen Alveolit Vakalarının Değerlendirilmesi - Olgun Topal; Oğulcan Akkurt (Selcuk Dental Journal)
Amaç: Bu çalışmada, diş çekimi sonrası gelişen en sık komplikasyonlardan biri olan alveolar osteitis (alveolit) olgularının farklı parametreler kullanılarak değerlendirilmesi amaçlanmıştır. Gereç ve Yöntemler: Çalışmaya 2019 ile 2022 tarihleri arasında Afyonkarahisar Sağlık Bilimleri Üniversitesi, Diş Hekimliği Fakültesi, Ağız, Diş ve Çene Cerrahisi Anabilim Dalına başvuran ve diş çekimi yapıldıktan sonra klinikte alveolit teşhisi konan 71 hasta dahil edilmiştir. Yaş, cinsiyet, diş çekimi yapılan bölge, sistemik hastalık varlığı, sigara kullanımı ve mevsim değişkenlerine göre alveolit görülmesi retrospektif olarak değerlendirilmiştir. Çalışmanın istatistiksel analizleri SPSS paket programı ile yapılmıştır. Bulgular: Alveolit olgusu gelişen hastaların % 62’sinin kadın, % 38’inin erkek olduğu bulunmuş, cinsiyetler arasındaki dağılım anlamlı farklılık göstermiştir. Genç ve orta yaş gruplarında (21-60) alveolitin daha fazla görüldüğü bulunmuştur (p