Recomandările naționale ale Societății Croate de Biochimie și Medicină de Laborator pentru recoltarea, prelucrarea probelor de sânge, performanța testării și raportarea rezultatelor pentru testele screening de hemostază: timp de protrombină, timp de tromboplastină parțială activată, timp de trombină, fibrinogen și D-dimeri - Bronić Ana; Herak Desiree Coen; Margetić Sandra; Milić Marija (Romanian Journal of Laboratory Medicine)
Laboratoarele moderne de diagnostic dispun de un spectru larg de teste pentru hemostază utilizate în diagnosticarea și managementul pacienților cu tulburări hemostatice, în screeningul preoperator și în monitorizarea terapiei anticoagulante. Un studiu recent care a inclus laboratoarele de biochimie medicală și de transfuzie din Croația a evidențiat existența unor practici diferite în anumite etape ale procesului de testare a hemostazei și a evidențiat domeniile care necesită îmbunătățiri. Lipsa standardizării testelor, împreună cu nearmonizarea rezultatelor între diferite metode de măsurare, pot determina luarea unei decizii incorecte în tratamentul pacienților, compromițând astfel siguranța pacientului. Prin urmare, cu scopul de a sprijini laboratoarele să genereze rezultate exacte și de încredere, acest articol face recomandări cu privire la procedurile pentru fazele preanalitică, analitică și postanalitică ale celor mai comune teste de investigare a hemostazei: timpul de protrombină, timpul de tromboplastină parțială activată, timpul de trombină, fibrinogen și D-dimeri.