Korisničke mogućnosti automatske telefonske centrale ASB-501 u funkciji interfonske centrale - Zdravko Majkić (Vojnotehnički Glasnik)
U ovom članku opisano je korištenje standardne digitalne automatske telefonske centrale tipa ASB 501 u neuobičajenoj izvedbi interfonske centrale. Ono što je čini neuobičajenom nisu funkcije, već konfiguracija same centrale (broj lokalnih priključaka digitalnih ili analognih u odnosu na broj prenosnika u funkciji lične vanjske linije). Činjenica je da se sve funkcije u sistemu ASB 501 i dalje veoma brzo razvijaju zahvaljujući modularnoj izvedbi prvenstveno softvera. U ovom članku opisane su neke od funkcija koje su prisutne u verziji softvera R.4. Neke od njih su bile u ranijim verzijama softvera, kao npr. mogućnost 'zaključivanja' DT, 'vanjski prati me', DPNSS signalizacija, i si. Takođe su povećane mogućnosti korištenja određenih funkcija u sistemu. Tako, na primer, 25 naknadnih poziva može biti aktivirano jednovremeno u jednom LIM-u, 500 grupa u sistemu u funkciji zajedničke grupe za prijem poziva, a većinu ostalih osobina mogu koristiti svi učesnici, što ranije nije bio slučaj. Ovako veliki broj razvijenih funkcija nije posledica razvoja sistema prema našim zahtevima, već su funkcije razvijane prema zahtevima tržišta, što garantuje i njihov dalji razvoj. Time, je pokazano da se jedna standardna telefonska centrala može koristiti i prema posebnim zahtevima, kao sto su zahtevi funkcionalnih mreža.